Image Alt

Једина српска бања у којој се лече странци

Једина српска бања у којој се лече странци

Једна српска бања задовољила је све европске стандарде и у њој се последње две године лече осигураници из Аустрије, а Бања Ковиљача је прво српско лечилиште које организовано о трошку тамошњег Завода за пензијско осигурање посећују странци. Већина њих, око 90 одсто, су уствари наши људи који су пензију стекли у Аустрији.

Ковиљача је испунила стандарде ЕУ, и може да буде конкурентна и на европском тржишту што им је донело много добити на тржишту. То само говори, да када је једна српска бања ушла у ову причу да се отвара могућност и за друге.

Према речима Зорана Пановића, директора Завода за социјално осигурање први уговор је потписан у јуну 2021. на три године, а постоји могућност да буде и продужен, пошто је задовољство обострано.

– Од почетка примене уговора између Завода за пензијско осигурање Аустрије и Специјалне болнице за рехабилитацију Бања Ковиљача, кроз тронедељне медицинске третмане прошао је 231 пензионер. Тачније 131 особа је започела рехабилитацију, 128 је завршило, док је њих троје тренутно на опоравку – каже Пановић.

Како објашњава наш саговорник, пројекат функционише тако што аустријски фонд шаље своје пензионере и осигуранике на препоруку њихових лекарских комисија.

– Највише се пријављују наши људи, због знања језика, а фонд им плаћа пут, смештај и терапије, а могу да имају и пратиоца. Услови које су понудили у Ковиљачи задовољавају све што њихов закон прописује. Све се ради по њиховим правилницима, раде њихове комисије, а долазе углавном после операције кука, прелома, проблема са кичмом – открива Пановић.
У Аустрији постоје 24 бање у власништву тамошњег пензионог фонда, али је и поред такве конкуренције, једна наша успела да се избори.

– После лечења корисници попуњавају упитнике и до сада није било никаквих примедби. Ковиљача је испунила све аустријске стандарде. Пре конкурса понудили смо четири српске бање, али само је Ковиљача испунила све услове. Код њих важе врло строга правила и уколико, рецимо, лечилиште не пружи одређене услуге, осигураник може да тужи фонд и добије одштету – наводи Пановић.

Циљ аустријског програма није уштеда, јер они рехабилитацију плаћају исто као и у аустријским бањама, односно чак три пута скупље него што је комерцијална цена боравка у нашим РХ центрима. Програм су покренули после истраживања које је показало да су резултати опоравка значајно бољи када се рехабилитација обавља у центрима где осигураници са лекарима и терапеутима комуницирају на матерњем језику.

Илустрација: Бања Ковиљача је традиционално лечилиште у које су долазили и српски краљеви

 

ПРОЈЕКАТ ЋЕ УСКОРО ВАЖИТИ И ЗА НЕМЦЕ?

Бања Ковиљача је једина бања ван ЕУ која прима организовано госте из једне земље чланице. За програм пријема странаца кандидовале су се још и Селтерс из Младеновца, Чигота и Врњачка Бања. Нажалост, они су успели да задовоље “само” 90 одсто стандарда. У плану је да се овај програм прошири и на Немачку, пошто је у тој земљи радио велики број наших људи.

Извор: https://biznis.kurir.rs/penzioner/4184768/strance-lece-po-tri-puta-vecoj-ceni-ova-srpska-banja-uspela-da-se-izbori-na-trziste-eu-uslovi-bili-rigorozni-evo-kako-su-uspeli

ФОТО: ТОС/Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish