Image Alt

Српска села у конкуренцији за најлепша на свету

Српска села у конкуренцији за најлепша на свету

Светска туристичка организација расписала четврти конкурс за избор руралних дестинација, на коме ће учествовати највише осам наших села.

Прошле године било је то аустријско село Цел ам Зе, смештено међу планинама и уз живописно језеро, али и још 30 руралних дестинација из 18 земаља света. Годину дана раније ласкаву титулу најбољег села на свету понела је наша Мокра Гора, која је изабрана међу више од 170 пријављених сеоских дестинација из 75 земаља света, и то, како је наведено, због њених изузетних вредности.

Светска туристичка организација (УНВТО) расписала је и четврти по реду конкурс за избор најбољег туристичког села у намери да се унапреди улога туризма у вредновању и очувању руралних предела. Кроз ову активност ова организација трага за најбољим туристичким пределима као дестинацијама у којима се чува култура и традиција. Подржава се разноликост и пружа могућност за очување биодиверзитета, односно траже се она села која се истичу по својој посвећености одрживости у свим својим аспектима (економском, социјалном и еколошком).

Илустрација: У складу са правилима село мора да има малу густину насељености и максимално 15.000 становника

 

У складу са УНВТО дефиницијом руралног туризма, село мора да има малу густину насељености и максимално 15.000 становника, да се налази у пределу са значајним учешћем традиционалних активности, као што су пољопривреда, шумарство, сточарство или рибарство, негује заједничке друштвене вредности заједнице и начин и стил живота, као и да буде посвећено визији туризма као алата за позитивну трансформацију, инклузивни и одрживи развој, наведено је у условима конкурса за избор села. Најбоље село, према постављеним условима, мора да промовише и штити своју природу и културу, цени гастрономију, занате и своје људе, подстиче иновације и предузетништво, оснажује заједницу и ради за добробит становника и посетилаца.

Како је за „Политику” изјавила Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам и Удружења за трговину, Министарство туризма већ четврту годину заредом објављује конкурс за најбоље село.

– У складу с бројним стандардима највише осам села може проћи кандидатуру о којој даље одлучује Светска туристичка организација. Село кандидује локална туристичка организација и пријава траје до 22. марта ресорном министарству, како би се комисија одлучила за најбоље и предала кандидатуру Светској туристичкој организацији до 24. априла – наводи Маљковићева. Групација за рурални туризам Привредне коморе Србије увек истиче међусобно оснаживање и едукацију чланица из целе земље, а и кроз наступ на сајмовима промовишемо домаћу радиност, локалне специјалитете и значај села за развој пољопривреде, економије и туризма једне земље.

– Кроз сарадњу са чланицама утичемо да локално становништво односно предузетници промовишу и штите своју природу, културу, занате, гастрономију и свесно подстиче иновације и шире идеју предузетништво што женског што породичног. Село је туристичка атракција, поготово за прекоокеанске госте и има велики значај за целокупну слику коју туристи понесу с дестинације, поготово ако учествују у изради сувенира или локалних специјалитета, што је за странце увек непроцењиво. Апелујемо на што више локалних туристичких организација да пријаве своја села и да раде на томе да испуњавају све стандарде како би могли да прођу кандидатуру. Кроз ово постижемо још један вид промоције као дестинација и јачамо дух села – наводи наша саговорница из ПКС.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/603371/Srpska-sela-ponovo-u-konkurenciji-za-najbolja-na-svetu

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish