Српска гастрономија на светској сцени: Прве Мишленове звездице за Србију
Србија се поноси уласком у престижни клуб гастрономских признања. Два ресторана – „Лангуста“ у Београду и „Флер де Сел“ у Санкамену – добили су чувене Мишленове звездице. Ова награда је највеће признање у свету кулинарства и додељује се ресторанима за изузетну понуду и услугу.
Мишленове звездице су синоним за највиши ниво квалитета у гастрономији. Од свог почетка 1926. године, када је прва звездица додељена ресторанима у Француској, ово признање постало је светски симбол успешне кулинарске сензације. Додељују га тајни инспектори који процењују квалитет хране, услуге, амбијента и континуитет квалитета.
Данас, у свету постоји више од 3.000 ресторана са Мишленовим звездицама, од чега мањи број поседује две или три звездице. Ови ресторани се препознају као гастрономске меке и сваке године привлаче велики број гастро-туриста. Препознатљиви су по изванредним јелима, иновативном приступу припреми хране и пажљивом усклађивању укуса.
Тим ресторана „Лангуста“ предвођен је младим и амбициозним куварима. Марко, шеф кухиње, напустио је каријеру у економији и професионални тенис како би следио своју љубав према кувању. „Морамо одржати континуитет квалитета и пружити гостима најбоље могуће искуство“, истиче он.
С друге стране, тим ресторана „Флер де Сел“ у Санкамену уложио је више од једне деценије рада како би заслужио ову престижну звездицу. Шеф кухиње овог ресторана школовао се и радио у Француској више од 20 година, док је менаџер стекао богато искуство у Сједињеним Америчким Државама. Ресторан је смештен у идиличном окружењу, окружен виноградима и с погледом на Дунав, што пружа јединствен амбијент.
„Гледамо на наш ресторан као на позориште. Све мора бити савршено – од лепог сервиса до креативних презентација на тањиру“, каже шеф кухиње. Њихов тим од десет младих и талентованих кувара непрекидно ради на усавршавању јела, користећи најбоље локалне састојке.
Поред ова два ресторана, још 25 ресторана у Србији добило је препоруке у Мишленовом водичу, што распирује наду у даље признање српске гастрономије. Препоруке указују на потенцијал и квалитет ресторана који се истичу оригиналношћу, свежином састојака и креативним приступом. Иако препорука није исто што и звездица, она је велики корак ка стицању тог престижног статуса.