Image Alt

Сремска Кападокија доноси ужитак љубитељима адреналина и природе

Сремска Кападокија доноси ужитак љубитељима адреналина и природе

Нови Сад – Лет балоном нова је туристичка атракција Инђије, места на пола пута између Новог Сада и Београда, у сремској регији. Судећи по томе да тамо у суботу треба да почне овакво летење на погон топлог ваздуха, чини се да неће бити кише и невремена какво је последњих дана запосело крајеве земље и изазвало муке људима, због чега сунце свакако многи нестрпљиво чекају.

Балони на топли ваздух атракција су у снажном туризму Турске и њеној централној регији Кападокији, где се над необичним, белим стенама уздижу, у великом броју и у исто време, прикачене корпе које носе читаве групе људи, а са њима и гомилу мобилних телефона који снимају околину и хватају тренутке узбуђења за успомену.

По узору на то, и „Сремска Кападокија” доноси ужитак љубитељима адреналина и природе, а овде се уз Дунав налази специјални резерват природе Ковиљско-петроварадински рит и његова Крчединска ада са које балони полећу. Летеће, према најави из општине, уторком, средом, суботом и недељом од 19 сати, до септембра, када време то дозволи.

Превоз до Крчединске аде организован је бродом и катамараном из Бешке, односно од 16 сати из познатих хотела и ресторана који се овде налазе уз Дунав. Заинтересовани треба да се пријаве организаторима и треба да рачунају да лет балоном кошта, готово шест хиљада динара, као и да за превоз бродом и катамараном стаје петсто динара по особи.

У једном смеру брод и катамаран плове око 25 минута, пролазиће испод Бешчанског моста, поред Ковиљско-петроварадинског рита, рукавца до Крчединске аде. Балони лете увис до 70 метара и ту се задржавају око десет минута, а туристи могу уживати у панорами.

У покрајинској влади, где је пројекат представљен, оценили су да је он од великог значаја за општину Инђија. Тамо је већ „Келтско село”, које носи и знак „Најбоље из Војводине“, а сада има и „Сремску Кападокију”. Нови пројекат заједно реализују Туристичка организација општине Инђија и компанија „Kapadokya Kaya Balloons”, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам. Секретар др Ненад Иванишевић казао је да ће балони од 3. јуна ући у комерцијалну употребу и захвалио влади и Министарству туризма и омладине на подршци идеји за коју каже да је на почетку изгледала „као сан”.

„Са министарством ћемо обновити Информативни центар на Иришком венцу, и учествовати на многим пројектима, попут уређења приобаља Дунава за који је републичка влада издвојила преко 650 милиона динара”, рекао је Иванишевић, додавши да без партнера из Турске, али и јавних предузећа читав овај подухват не би био могућ.

Директор ТО Инђија Милана Богојевића сматра да би вожња балонима на топао ваздух могла да буде највећа атракција, не само у Инђији већ у читавом региону већ у овој години, као и да сви метеоролошки показатељи поднебља погодују оваквом виду туристичког разгледања.

„Први пут у историји Србије имамо комерцијалне летове и комерцијалне балоне. Могу у једну корпу да прихвате двадесет туриста. Корпа је пречника пет и по метара, а балони би требало да буду видљиви и у Новом Саду, када се подигну на Крчединској ади. Први пут имамо комерцијалне пилоте, којих у Србији немамо, а присутни су турски пилоти у Инђији, њих дванаест уз једног супервизора. Током претходне две недеље смо обучили наших двадесет момака који ће бити посада на земљи”, навео је Богојевић.

Нетакнута природа Крчединске аде бисер је који желе да покажу, а људи могу да уживају и у шетњи природном оазом и у фото-сафарију.

Мурат Чобан, власник поменуте компаније, атракцију реализује у Кападокији, а сада и у Дубаију и Инђији. Тиме се бави од 1995. године, има искуство од преко 10.000 сати лета, наставник је и испитивач у сопственој школи за пилоте оваквих балона, а поседује и центар за одржавање тих летилица са стручним особљем за читаву Турску, али и у земљама где се овај пројекат реализује.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/555749/indjija-baloni-sremska-kapadokija-turizam

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish