Срби предложили, други прихватили – обележен Светски дан кнедли
Кнедле – традиционална посластица у којој су уживале генерације и генерације људи широм света, а међу њима и Никола Тесла, Моцарт и цар Фердинанд, последњих година доживљавају праву ренесансу. Ово јело које је популарно широм Европе, постало је предмет занимања бројних врхунских кувара који својом креативношћу малтене свакога дана доносе неке нове комбинације укуса.
Од оних најпознатијих са шљивама и кајсијама, ништа мање популарним и дан данас, настале су кнедле са различитим пуњењима попут оних са пистаћима, егзотичним воћем попут маракује, yузу-а, малине са слатким сиром, сланих варијација са пршутом и руколом, различитим врстама сирева, спанаћем и бројних других укуса.
Илустрација: Неко воли веће, него мање али кнедле су увек добро дошле
Поред развоја различитих укуса у Италији је покренут и фестивал посвећен кнедлама, на коме је и Србија ове године имала своје представнике. Кноделфест се одржава на Доломитима у месту Имер са око 1.000 становника. Фестивал је ове године посетило преко 40.000 људи током два дана, што довољно говори о повратку традиције на велика врата.
Да је наша земља озбиљно позиционирана на светској „кнедла” мапи говори и чињеница да је управо идеја за покретање светског дана дошла из Србије, а коју су бројне друге земље данас прихватиле и обележавају овај дан.
Како је реч о мини јубилеју који кнедле славе, из једне од специјализованих продавница за кнедле у Бежанијској улици најавили су да ће овај пут Светски дан обележити кнедлама са свежим шљивама, баш онаквим какве су припремале наше баке.
Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/572454/gastronomija/obelezen-svetski-dan-knedli
ФОТО: Pixabay