Image Alt

Скривенa oаза Неготинске крајине

Скривенa oаза Неготинске крајине

Прелепи природни пејзажи Неготина и Неготинске Крајине заслужују много већу афирмацију од тренутне, јер много људи тренутно није довољно упознато са свим потенцијалима локалног туризма у Србији. Мокрањске стене нису изузетак, а свакако представљају један од природних туристичких потенцијала Србије које вреди посетити.

Мокрањске стене, баш како и само име каже, представљају природне лепоте малог места Мокрања. Налазе се на западној страни, на неких 2 км од центра села – а 10 км од самог Неготина – на стеновитом узвишењу источног дела планине Дели Јован и самом крају кањона Сиколске реке.Саставни део реке је и водопад који се улива у мало језеро. То није и једино језеро у окружењу, пошто се у горњем делу тока Сиколске реке налази још једно веће језеро, знатно дубље од доњег. Интересантно је да су оба богата рибом. А ако вас пут нанесе и одлучите да се освежите, немојте да вас изненади јако топла вода.Археолошки гледано, локалитет Мокрањске стене је детаљно истражен, посебно слив реке и оба језера. Верује се да је за време Римљана постојао камени мост који је повезивао две највисочије стене. Остаци нису сачувани. Оно што јесте (углавном бедеми утврђења, разни предмети из ране и касне антике итд), откривено је током сондажног истраживања језера и околине 1980. године, као доказ да је подручје било насељено за време Римског царства, а и пре.

КАКО СЕ СТИЖЕ ДО МОКРАЊСКИХ СТЕНА?
Уколико полазите из Београда, удаљеност до Неготина износи око 230 км. Ако желите да стигнете најкраћим путем, кренете аутопутем Е 75 према југу Србије. Са аутопута се искључујете за Пожаревац и пратите пут 33, да би од Пожаревца пратили пут 34. Возите поред Дунава на граници са Румунијом све до скретања десно, које вас води на пут 165. Од Неготина идете још око 10 км до села Мокрање.

После првог моста, зауставите се код објекта са натписом Водовод. Ту се паркирајте, пошто даље морате пешака колским путем. Колски пут води према шуми, најбоље би било да понесете дубље патике пошто је трава поприлично зарасла. Читав пут је обележен натписом Мокрањске стене, тако да вас води директно до водопада, језера и самих стена, после 2 км хода кроз шуму.

Извор: https://nationalgeographic.rs/putovanja/istrazi-srbiju/a41184/Mokranjske-stene-kod-Negotina.html

ФОТО: ТОС/Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish