Image Alt

Правилно заливање цвећа на тропским температурама

Правилно заливање цвећа на тропским температурама

Слађана Милосављевић је пејзажна архитекткиња и сада нам је рекла чиме и како се правилно залива цвеће ксда је напољу велика врућина.

Недавно смо писали о томе колико је јун узбудљив месец када је реч о цвећу на тераси и у башти. Лето је и календарски ту, проводимо све више времена на својој тераси или у башти, у свом кутку за уживање пуном цвећа. Слађана Милосављевић, пејзажна архитекткиња из Студија КОТА С, дала нам је одличне савете које се цвеће сади у јуну, а чим је температура постала тропска, нас занимају неке друге ствари. Које цвеће воли сунце, чиме и како да залијемо наше зелене љубимице да преживе врућину?

Неко цвеће воли сунце, а неко га не воли
Слађана нам је дала школски савет које су биљке најбоље за сунчану, које за сеновиту, а које за ветровиту терасу.

“За сунчану терасу најбоље су: петуније, мушкатле, лаванда, газанија.
За сеновиту терасу су бегоније, воденике или лепи јова, фуксије, хосте.
А за ветровиту су: лаванда, рузмарин, седуми, украсне траве“, рекла нам је Слађана.

Илустрација: Лаванду садите на ветровитој страни, јер њој то не смета

Највеће грешке у заливању
“Прекомерно заливање или недовољно заливање су најчешће грешке. Права мера зависи од врсте биљке, величине саксије и резерве воде у саксији и услова у којима се гаји. Кључ је да се земља држи влажном, али не мокром, и да се залива када је површински слој (дебљине преко 5 цм) супстрата сув“, каже Слађана.

Шта је боље – чесмовача или кишница?
“Кишница је боља јер нема хлор и друге хемикалије присутне у води из градског водовода“, одговара нам саговорница док напољу темпертура расте, па се намеће питање када је то по оваквом времену најбоље чинити.

А када је боље заливати биљке на +30 – ујутру или увече?
Савет је да се биљке током највеће врућине не заливају. Боље је да се залију ујутру него увече, јер се ујутро се земља охлади, па се ни земљиште ни биљке неће шокирати кад им се сипа вода. Вода не сме да буде ни врућа, ни хладна, већ између 20 и 30 степени. Уколилко их ипак заливате увече, сачекајте да се биљке мало опораве од температурног шока, тек кад буде испод 30, а то је после 22 часа, рекла је наша саговорница.

А да ли је добро прихрањивати их куповним супстратима или домаћим компостом?
За прихрану, домаћи компост је одличан избор јер је богат хранљивим материјама и побољшава растреситост – физичку структуру супстрата, али куповни супстрати су такође ефикасни и згодни, закључила је Слађана за Сенсу.

Извор: https://sensa.mondo.rs/moj-dom/a53943/kako-se-pravilno-zaliva-cvece-na-30.html

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish