Image Alt

Отац Предраг Поповић о бизарним свадбеним обичајима

Отац Предраг Поповић о бизарним свадбеним обичајима

Отац Предраг Поповић је веома популаран на друштвеној мрежи “Инстаграм” где често говори о вери, породици, Богу, али и разним обичајима. С обзиром на то да је наша култура препуна обичаја, отац Предраг се овај пут осврнуо на свадбене обичаје којих је такође прегршт.

Наравно, обичаји се разликују од места до места, али гађање јабуке, бацање сита и куповина младе су обичаји који су малтене свуда исти. Међутим, модерни младенци све више избегавају да се држе традиције и обичаја, али им старији углавном говоре да морају да их испоштују, али да ли је то заправо тако?

Одговор на ово дао је отац Предраг Поповић.

“Када имаш крштење или венчање, позовеш попа и питаш које обичаје треба да радим, а које да не радим. Да ли да радимо то?

Поп каже: “Како ви одлучите”, започиње отац Предраг.

Како каже, најбоље је да се договоре између себе које обичаје желе да испоштују, а које не. Он се затим осврнуо на то да постоје разни обичаји и да је недавно присуствовао свадби на којој су гости тражили петла.

“Осећам сам се као да сам међу Индијанцима, ја сам се питао јел ово мој народ. Они петлу сипали мало ракије, па га закопали до пола, само му глава вири и поклопили га неким шерпама”, описује отац Предраг.

Међутим, како каже, постоји један обичај који је, према његовом мишљењу накарадан, а ради се о куповини младе.

“Не могу ја да продам моје дете, даш ми 100 евра и ја ти је продам. Ти можеш да је добијеш само уз благослов. Дакле, најбоље је да позовете попа и да га питате за обичаје, па ће вам он објаснити шта је паганство, а шта је леп народни обичај и тако се све лепо договорите”, закључио је.

Извор: https://zena.blic.rs/tradicija-i-obicaji/otac-predrag-otkrio-kako-da-znate-koje-obicaje-za-svadbu-treba-da-ispostujete-a-koje/0jykmp4

ФОТО: Printscreen Youtube/ званични канал оца Предрага Поповића

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish