Image Alt

Од чега се плету ивањдански венчићи и зашто?

Од чега се плету ивањдански венчићи и зашто?

Јован Крститељ је био Божији пророк који је добио задатак од Бога да утре пут Исусу Христу. Захваљујући његовом проповедању људи су могли да препознају Исуса Христа као Сина Божијег. Овај празник је највећи уочи Петровдана, а пада у сред Петровданског поста па се сутра пости на уљу.

Ивањдан је и девојачки празник јер је читав низ ритуала поверен девојкама. У многим нашим крајевима, ноћ уочи Ивандана девојке пале ивандањске ватре, беру цвеће и траве, певају и плету венце. Ивањдански венци представљају сунце и каће се са десне стране кућних врата како би породицу сачвали од зла.

У народу постоји обичај да се људи на Ивањдан братиме и куме, а затим се купају у реци да вода однесе урок, зли усуд или болест.

Молитва Светом Јовану Крститељу гласи:

“Крститељу Христов, проповедниче покајања, не презри мене покајника, него, удружен са небеским Војницима, моли се Господу за мене недостојног, утученог, немоћног и тужног, запалог у многе невоље, измученог бурним мислима ума мог, јер сам ја пећина злих дела, те нема краја мојој греховној навици. Ум је мој прикован за земаљске ствари.

Шта ћу учинити? Не знам. И коме да прибегнем, да спасена буде душа моја? Само теби, свети Јоване, који си имењак благодати, јер знам да си после Богородице највећи између рођених од жена, јер си се удостојио да додирнеш главу Цара Христа, Јагњета Божјег које узима грех света. Моли Њага за моју грешну душу, да бар од сада, у једанаести час, понесем благи терет, и примим плату са последњима.

О, Крститељу Христов, чесни Претечо, последњи пророче, први мучениче, постника и пустињака наставниче, учитељу чистоте, и присни друже Христов, тебе молим, теби прибегавам, не одреци ми твоју помоћ, него ме подигни палог многим гресима, обнови ми душу покајањем као другим крштењем, јер си зачетник и једног и другог: крштењем спирајући прародитељски грех, а покајањем очишћујући свако рћаво дело: очисти ме оскрнављеног гресима, и уведи ме тамо где ништа нечисто не улази, у Царство Небеско.” Амин!

Свети Јован Крститељ је умро је тако што је краљ Ирод наредио да му се одруби глава. На то га је наговорила његова жена Иродијада.

Извор: https://stil.kurir.rs/lifestyle/obicaji/222350/molitva-svetom-jovanu-krstitelju-za-srecu-zdravlje-i-napredak

ФОТО: Printscreen Youtube/ РТС

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish