Image Alt

Необични производи од лешника освајају тржиште

Необични производи од лешника освајају тржиште

Код нас су малобројни воћњаци са органским лесницима, а припрема дуже време питања воћара лесника су присутније на војвођанским њивама.

Органски лесник већ седму годину узгаја пољопривредно газдинство „Пејић“ на Љубишевим салашима код Новог Сада, које је прошле године регистровано за органску производњу. Претходно члан домаћинства сукцесивно био је Татијана Пејић.

Старији члан породице Александар Пејић каже за „Дневник“ да имају три сорте лесника: римски, тонда џентила и истра, и да су се определили за органски воћњак јер се ради о храни која је у последње време све траженија. Прошле године искористили су прву бербу, када би плодове требало да буде од 300 килограма по хектару.

Александар Пејић наглашава да купци више немају навику да купују прерађени лесник у брашно, путер и уље, али да има ипак потрошача који су заинтересовани за те намирнице. „Продајемо их преко интернета, од куће и надамо се да ће временом бити веће интересовање за ову храну. Највећи део сирове леснике продајемо купцима у Београду, који их вероватно прерађују“, казао је Пејић.

По његовим речима, брашно се од лесника добија цеђењем погаче која се меље и добија намирница другачијег укуса, која може и у јелима и као додатак другим врстама брашна. „Уље добијено хладним цеђењем је изузетног је квалитета јер не прелази аминокиселинама. Има разноврсну употребу, посебно је корисно у козметици; затим у лечењу рана и ожиљака, а стручњаци истичу значај јер показало се како добро делује на мозак, и да треба да га користи сваки дан по кашичицу јер даје добре резултате према испитивању утицаја на стање свих ћелија у организму. Користи се и као прелив у салатама и за печење јер при печењу на високој температури не губи есенцијалне масне киселине“, наглашава Пејић.

Газдинство се за органски лесник определило због подстицаја које држава нуди у том сегменту. Са лесницима на подручју Града Новог Сада није велики број произвођача.

„Свакако годишње добијамо конкурс за подршку новац који можемо уложити за разне намене у воћњаку. Захваљујући томе купили смо машине за прераду лесника, чиме смо добили додатну вредност у производњи. Ставили смо производњу у функцију добијања хране са додатом вредношћу“, казао је Александар Пејић.

Ценовник

Флашица путера од 270 грама се продаје за 900 динара, што није ни мало али није ни пуно јер неоргански путер од лесника стаје 700 динара у теглици од 170 грама – навео је Александар Пејић. Пола килограма брашна је 900 динара, а 250 мл уља је 1.100 динара. Пола килограма сировог органског лесника кошта 700 динара. Паковање са свим намирницама се продаје за 1.350 динара.

Извор: Дневник

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish