Нема добре кухиње без вина
Вино је “веран” пријатељ кувара, а крчкање у води никада не даје такав шмек као када вино отпусти своје ароматичне ноте. Зато и нема добре кухиње без вина. Његова помоћ куварима је непроцењива, без обзира на то које месо припремају- животињско, рибље, птичије. Воле га и пужеви и шкољке, тикве, воће, одличан је пар са прженим орасима и лешницима, циметом, рузмарином, каранфилићима, медом и пелином.
Нутрициноста Ана Тодоровић наво да се вино производи ферментацијом грожђа и има богату историју и културно значење широм света. Поред својих естетских и друштвених аспеката, вино такође има одређене нутритивне карактеристике које могу допринети здрављу кад се конзумира умерено.
Ово су главне карактеристике вина као састојка у кухињи којеј треба да размотрите и због чега би тебало да чешће кувате уз ово пиће.
Илустрација: Црно вино посебно је познато по високом садржају антиоксиданата
Калорије и макронутријенти
Вино садржи калорије које потичу од алкохола и шећера у грожђу. На пример, црвено вино обично има око 125 калорија по чаши. Осим тога, вино садржи мале количине протеина и масти. Важно је напоменути да унос калорија може варирати у зависности од врсте вина.
Антиоксиданси
Црно вино посебно је познато по високом садржају антиоксиданата, попут ресвератрола. Ови једињења могу помоћи у неутрализацији слободних радикала у организму, чиме се смањује ризик од оксидативног стреса и одређених болести.
Минерали и витамини
Вино садржи и неке минерале и витамине. На пример, црно вино може пружити малу количину гвожђа, магнезијума и калијума. Такође садржи витамине Б комплекса, укључујући витамин Б6 и Б12.
Кардиоваскуларне предности
Испитивања су показала да умерена конзумација црвеног вина може бити повезана са смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести. Овај позитиван ефекат повезан је са антиоксидантима и ресвератролом који подржавају здравље срца.
Недостаци
Иако вино може пружити неке нутритивне бенефите, важно је напоменути да прекомерна конзумација алкохола може негативно утицати на здравље. Алкохол има калоријски садржај, а претерана конзумација може довести до проблема са тежином и других здравствених проблем.
Пилетина у црвеном вину са зачинским поврћем
Потребно је:
- 4 пилећа филета
- 1 црни лук, исецкан
- 2 шаргарепе, насецкане на колутове
- 2 чена белог лука, ситно исецкана
- 1 шоља црног вина
- со, бибер, суви зачин по укусу
Припрема: У великој тигању, пропржите пилеће филете док не добију златно смеђу боју. Додајте црни лук, шаргарепе и бели лук. Динстајте поврће док не омекша.
Сипајте црно вино и пустите да проври. Смањите температуру и кувајте још 15-20 минута. Посолите, побиберите и додајте суви зачин по укусу. Послужите уз интегрални пиринач или кус-кус.
Илустрација: Бело вино даје посебан шмек пасти
Паста са белим вином, парадајзом и босиљком
Потребно је:
- 300 г интегралне пасте
- 2 шоље чери парадајза, преполовљеног
- 1/2 шоље белог вина
- 3 чена белог лука, ситно сецкана
- свеж босиљак
- маслиново уље, со, бибер по укусу
Припрема: Скувајте пасту према упутству на паковању. На средње јакој ватри, пропржите бели лук на маслиновом уљу. Додајте чери парадајз и кувајте док не омекша. Сипајте бело вино и кувајте још 5-7 минута. Додајте со, бибер и свеж босиљак. Помешајте сос са скуваном пастом и послужите.
Илустрација: Воћна салата имаће незабораван укус уз мало шампањца
Воћна салата са шампањцем
Потребно је:
- 2 крушке, исецкане
- 1 шоља јагода, исецканих
- 1 шоља грожђа
- 1 поморанџа, исецкана
- 1/2 шоље шећера
- 1 чаша шампањца
Припрема: Помешајте све воће у великој чинији. У малој шерпи, прокувајте шећер са мало воде док не добијете сируп. Додајте шампањац у сируп и кувајте још пет минута. Прелите воће шампањац сирупом и добро промешајте. Послужите охлађено.
Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/568996/gastronomija/kuvanje-i-uzivanje-slatko-i-slano-uz-vinske-note
ФОТО: Pixabay