Image Alt

Ево како и када узети ваучер од 10000 динара за одмор у Србији

Ево како и када узети ваучер од 10000 динара за одмор у Србији

Влада Републике Србије усвојила је данас уредбу о додели 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у земљи којом се максимална вредност ваучера повећава са 5.000 динара на 10.000 динара.

Пријава грађана за коришћење ваучера у Србији почиње од 15. јануара 2024. године на шалтерима јавног предузећа „Пошта Србије“ на територији целе земље.

Право на ваучере имају пензионери, незапослени, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти, лица старија од 65 година која не остварују право на пензију, као и запослени са примањима до лимита који је повећан на максималних 80.000 динара месечно.

Такође, пријављивање угоститеља који су заинтересовани да учествују у систему доделе ваучера ће бити омогућено преко система Е- туриста од 31. децембра 2023. године, а прва листа угоститеља ће бити објављена на сајту Министарства туризма и омладине 8. јанаура 2024. године.

Крајњи рок за коришћење ваучера је 20. новембар 2024. године.

Урош Кандић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је поред тога што је дуплирана вредност ваучера са 5.000 на 10.000 динара, ове године повећан лимит за запослене – односно лимит зараде са 70.000 на 80.000 динара.

Што се тиче осталих услова, они су остали исти као и претходне године: поред запослених, право на ваучере имају и незапослени, пензионери, лица старија од 65 година које не остварују право на пензију, носиоци права на туђу негу и помоћ, ратни војни инвалиди, студенти и носиоци пољопривредних газдинстава.

Примедбе у претходној години односиле су се на цене смештаја које су порасле. У овом тренутку је подигнута вредност ваучера на 10.000 динара. Поставља се питање да ли ће то бити довољно да се проведе одмор у Србији, с обзиром на то да је услов пет ноћења без доплате.

Број страних туриста премашио број домаћих

Урош Кандић изнео је екслузивне податке за РТС о броју страних туриста у Србији.

Кандић је рекао да је према прелиминарним подацима са е-Туриста у току прошле године било близу 4,4 милиона туриста у нашој земљи и да је први пут број страних туриста премашио број домаћих.

“Дакле, то никад није било – то је први пут протекле године. И раст на свим дестинацијама је отприлике око 8 одсто у доласцима и 9 одсто у ноћењима. Када су у питању странци, број долазака је у односу на 2022. годину већи за петину. Тако да ми идемо фактички из рекордне у рекордну туристичку годину”, навео је Кандић.

Кандић каже да је и претходна вредност ваучера од 5.000 динара у одређеном броју објеката задовољавала могућност да се остане пет дана, то су сеоска газдинства, објекти са нешто нижим категоријама.

Када је у питању повећање вредности ваучера ми очекујемо да ће у већем броју објеката то бити задовољавајуће, односно моћи ће да се испуни број од пет ноћења. Морам рећи да су и угоститељи по том питању ушли у конкуренцију, па су тако рецимо током прошле године неки од угоститеља као што је Куршумлијска бања, односно Хотел Планинка за сваки ваучер давали такође и свој ваучер од 5.000 динара, а нису повећали цене”, напоменуо је Кандић.

Ривалитет међу угоститељима

Пријављивање угоститеља почело је од 31. децембра, а пријављивање грађана ће бити од 15. јануара. Државни секретар каже да постоји ривалитет међу угоститељима, што условљава да ова сума у већем делу буде довољна за одмор од пет дана.

Што се тиче угоститеља, Кандић је изнео податак да се пријавило 2.940 угоститеља и очекује се да ће до 8. јануара, када ће бити први пресек, премашити број од 4.000 колико је било отприлике прошле године.

Узимајући обзир да је и повећана вредност ваучера, очекујемо да буде велико интересовање грађана и угоститеља”, рекао је он.

У првом кругу 100.000 ваучера

Оно на шта су угоститељи указивали у претходном периоду јесте да би требало сву количину ваучера поделити у исто време, јер се дешавало да грађани који рачунају да ће добити ваучере резервишу свој термин, а онда не дођу, не успеју да предају документацију и велики број резервација остане непопуњен.

Према његовим речима, број ваучера који нам је на располагању зависи мање-више од макроекономских могућности земље.

“Дакле, када се отвори простор у буџету, што на почетку године свакако не можемо знати, уколико постоји интересовање грађана повећамо и број ваучера и тако је било готово сваке године од када постоји ова акција од 2015. године. Не сумњам да ће и ове године веома брзо отићи први контингент ваучера, очекујемо да то буде већ тај 15. јануар, да се сви грађани пријаве односно да свих 100.000 ваучера оде. Када је у питању наставак године, верујемо да ће бити још контингената ваучера“, истиче Кандић.

Сматра да је то најправеднији начин јер, како каже, нико није фаворизован и сви имају могућност да се пријаве и сада се свако бори за госта и на тај начин ће бити задовољни и они који користе ваучере и они који пружају услугу смештаја у туристичким центрима.

Какви су ефекти ваучера

Током претходних девет година више од милион ваучера је подељено грађанима.

Кандић је рекао да су ваучери спасили домаћу туристичку привреду током 2020. и 2021. године, односно током ковида, као и да није било тога било би заиста тешко многи од њих преживе и опстану у свом послу.

“Када говоримо о егзактним подацима, када смо започели активности 2015. године имали смо милион и двеста хиљада долазака домаћих туриста. Ове године, према најсвежијим подацима, ми смо премашили фактички два милиона и сто – тако да је ефекат ваучера евидентан”, подвукао је Кандић.

Дакле, 900.000 домаћих туриста је више на нашим дестинацијама него што је било пре момента кад смо почели делити ваучере пре скоро девет година, закључио је Кандић.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish