Image Alt

Добри чварци имају и један тајни састојак, ми знамо који

Добри чварци имају и један тајни састојак, ми знамо који

Карол Хорват има мини фарму у Бачком Петровцу и бави се прерадом меса наводи да је рачуница код производње чварака потпуно другачија. “Свиња има око 180 до 200 килограма, а од од тога ко са чиме храни зависи колико чега може да се добије. Сирове масти може да се добије углавном око 40 килограма, а када се истопи буде око 9 килограма чварака, а масти око 30 до 40 литара. Више се исплати продати чварке, него месо. Ја их продајем за 1.500 динара, а и по тој цени су скупљи и од шницле”, каже Карол Хорват.

Овај месар каже да своје производе продаје манифестацијама и истиче да су последњих годину дана чварци најатрактивнијии од свих његових производа.
“Чварци прођу најбоље, продам их док кажеш бритва. Неко и гунђа што је скупо, али купује ко колико може. Неко 100 грама, неко килограм. Покретач су свега, прво њих продам, па тек после кулен, кобасице и све остало”, каже Хорват.

У Ваљеву се сваке године одржава фестивал дуван чварака, ево како је било претходне године…

Нема добрих чварака без…

Млеко и чварци, веровали или не, имају везе. Приликом топљења масти и прављења чварака у тачно одређеном тренутку додаје се млеко. На тај начин чварци су пуни, хрскави и имају лепу златно – жуту боју. Приликом конзумације чварака млеко се не осети ни у траговима – открио је за Агробизнис магазин Дејан Брковић из села Качар недалеко од Златибора.

Потражња за свињском машћу порасла је са растом цене сунцокретовог уља, али и, како сматрају агроаналитичари, драстичним падом броја свиња у Србији. Професор Пољопривредног факултета и власник огледне фарме свиња Витомир Видовић каже за Euronews Србија да нема довољно домаћих животиња и да се увозе смрзнуте полутке, које немају много масти и да од таквог меса не могу да се направе квалитетни чварци. “И маст и чварци су од таквог меса потпуно другачији. Оба та артикла су зато поскупела, јер не може од замрзнуте свиње да се исцеди маст.

Некад сиротињска храна, данас све више постаје луксуз

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish