Да ли знате шта су мале тачкице на јагодама?
Јагоде су једно од најомиљенијих воћа током лета, честа су посластица на трпези, било да их једемо свеже, као део колача или чак припремамо џем. Овај плод је прави симбол пролећа и лета, а доказ за то је и чињеница да се током Њимбледона сваке године поједе више од два милиона јагода! Сви смо уживали у њиховом слатком, сочном укусу, али да ли сте се икада запитали шта су заправо оне мале беле тачкице које се налазе на њиховој површини? Многи људи их погрешно сматрају семенкама, али заправо су то потпуно другачији делови плода.
Шта су јагоде?
Јагода је зељаста биљка која прирпада породици ружа. Технички гледано, плод јагода је такозвана збирна орашица. То значи да се меснати, јестиви део плода не развија из плодника биљке, већ из орашица које појединачно садрже низ плодника. Такозване “семенке” (ахеније) које су видљиве на покожици јагоде су у ствари плодници цвета са семеном унутра. Ахеније, које се налазе на површини јагоде, садрже семе, али није баш тако једноставно као што изгледа.
Илустрација: Ове тачкице нису семенке како многи сматрају
Јагоде се лако размножавају јер не зависе искључиво од својих семена за раст. Ако нису у могућности да прошире своја семена, јагоде могу да се шире хоризонталним стабљикама, односно столонима које се укорене да би створиле нове биљке. Овај начин размножавања омогућава им да брзо расту и формирају нове плодове.
Да ли су јагоде заиста бобице?
Иако се на први поглед чини да су јагоде бобице, то није тачно. Назив за јагоду на енглеском је “страњберрy”, а “беррy” значи бобица, али биолошки, јагода заправо није права бобица. У ботаници, бобица је плод који настаје из једног јајовода и садржи једно јајешце, док јагода заправо садржи многе мале плодове, односно ахенија, који су груписани на спољњој површини меснатог дела плода. Дакле, јагода није права бобица, већ збирна орашица.
Нутритивни бенефити јагода
Јагоде нису само укусне, већ и изузетно хранљиве. Оне су богате витаминима, минералима и антиоксидансима, а имају и низ других здравствених бенефита:
- Богате витамином Ц – јагоде су један од најбољих извора витамина Ц, који је познат по својој улози у јачању имунолошког система и побољшању здравља коже.
- Висок садржај влакана – јагоде су добар извор дијеталних влакана, што доприноси здрављу пробавног система и регулише ниво шећера у крви.
- Низак гликемијски индекс – због свог ниског гликемијског индекса, јагоде су одличан избор за особе које пазе на ниво шећера у крви.
- Антиоксиданси – јагоде садрже антиоксидансе, као што су флавоноиди и полифеноли, који помажу у борби против слободних радикала у телу, смањујући ризик од хроничних болести.
Ове здравствене користи чине јагоде савршеним воћем за летње уживање, било да их једемо свеже, као део смутија, у салатама или печене у десертима. Оне су много више од обичног воћа које обележава летње месеце. Поред тога што су неизоставан део многих јела и посластица, такође су и извор бројних нутритивних бенефита који доприносе нашем здрављу.
Илустрација: Оно што видимо као семенке заптаво су замеци цветова
Иако на први поглед могу деловати једноставно, јагоде су ботаничко чудо – збирни плодови, који нас подсећају на то колико је природа сложена и фасцинантна. С обзиром на све њихове користи, од богатства витамина Ц до антиоксидативних својстава, јагоде су савршен додатак здравој исхрани.
Извор: https://plantbased.telegraf.rs/zablude/4087446-jedete-ih-ceo-zivot-ali-niste-znali-ovo-bele-tackice-na-jagodama-nisu-seme