Image Alt

Београдске пчеле добиле хотел са пет звездица

Београдске пчеле добиле хотел са пет звездица

У Ботаничкој башти „Јевремовац“ Биолошког факултета Универзитета у Београду, постављена је Оаза за опрашиваче и отворен је хотел за пчеле.

Како подсећа Радио-телевизија Србије, у свету постоји 20.000 врста пчела, а у нашој земљи је забележено 850 врста. Највећа вредност пчела није само у производњи меда већ и у опрашивању. Пчелама можемо помоћи садњом медоносних биљака.

Опрашивање заправо представља један од седам глобално препознатих такозваних регулаторних екосистемских услуга. Без опрашивања, вероватно не бисмо имали овакав амбијент и сигурно не бисмо имали све те лепе пејзаже које можемо да видимо широм планете. Сваки трећи залогај који конзумирамо буквално свакодневно зависи заправо директно или индиректно од опрашивања, односно од опрашивача, објаснио је за РТС проф. др Љубиша Станисављевић, декан Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Јединствени кутак реализован је уз подршку Амбасаде САД у Београду и Институције Смитсонијан у Вашингтону, а циљ је едукација посетилаца о важности опрашивача и њиховој улози у урбаним срединама.

У Ботаничкој башти су постављене и едукативне табле, инспирисане баштом Музеја Смитсонијан са информацијама о опрашивачима, њиховим карактеристикама и начинима на које им можемо пружити подршку у свом окружењу.

Посађен је и велики број биљака које цветају у различитим периодима године – од раног пролећа до касне јесени и зиме.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/beogradske-pcele-dobile-hotel-evo-gde-se-nalazi-nihova-oaza-s-pet-zvezdica-31-10-2023

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish