Image Alt

Бањска медицина традиција и понос Србије

Бањска медицина традиција и понос Србије

Наших 27 бања су специјалне болнице, због чега здравље мора да има првенство и приликом обнове и изградње спа-центара. Зато ће поред разговора о лековитој примени минералних вода, блата… једна од важних тема следећег „Балкан спа самита” у Србији бити контрола изградње ових центара у складу са околном природом, како се не би угрозили наши извори здравља, најавио је Владан Вешковић, председник Удружења бања Србије за „Политику”.

Након потписивања протокола Туристичке организације Србије (ТОС) и Удружења бања о одржавању овог скупа од 10. до 12. октобра подсетио је да је изградњом нових хотела и аквапаркова у Врњачкој Бањи озбиљно угрожен извор минералне воде.
„Радови су обустављени у делу Слатине, али сваком природном извору треба времена да се обнови. Имамо и пример центра Златибора у коме је претерана изградња утицала на шуме бора, донекле их оштетила и смањила њихову природну моћ утицаја на опоравак организма. Зато желимо да и у овој области, иако поносни на нове спа-хотеле, успоставимо стандарде”, рекао је Вешковић.

Илустрација: Пролом бања одмор за душу и тело

 

Подсетио је да смо до пре 20 година имали само специјалне болнице које су током тешких времена пропадале, сада имамо квалитетне спа-центре у тим местима, али у складу са ставом Европског удружења бања да „без медицине нема бање” овај балкански скуп посветиће више пажње овој теми него у претходним периодима.

„Земље Балкана имају јаку заједничку традицију и културу бања и климатских места. Више од два века бањски лекари на том тлу испитују њихово благотворно дејство на организам, а данас имају бањску медицину којом могу да се поносе. Балкан је издашно награђен природним благом, углавном недовољно искоришћеним. Зато одржавање скупа уочи ’Отвореног Балкана’ знатно може да допринесе овој теми у региону. Повезивање бања Балкана је наш циљ”, казао је Вешковић.

Илустрација: У бањама је забележено три милиона ноћења прошле године

 

Након потписивања протокола, директорка ТОС-а Марија Лабовић, рекла је да је спа самит након паузе због епидемије короне важан јер су наше бање извор више од четвртине прихода туристичке привреде.

„У бањама је забележено три милиона ноћења у прошлој години, а самит је прилика да се туристичке привреде региона зближе и допринесу даљем отварању граница у региону”, навела је Лабовићева.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/553448/banja-medicina

ФОТО: ТОС /Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish