Image Alt

Бања у којој су се лечили српски краљеви

Бања у којој су се лечили српски краљеви

На падинама Великог Јастрепца лежи једно од најстаријих бањских лечилишта у том делу Србије. Најближи Рибарској бањи је Крушевац, од кога је дели око 35 километара, док се престоница Србије налази на удаљености од око 220 километара.Свеж планински ваздух, одлична позиционираност и лековите воде разлози су због којих су многи чланови српских династија посећивали баш ову бању. Управо зато се неретко назива и краљевском бањом.

Краљ Петар Први Карађорђевић ју је понајвише посећивао, па не чуди што је баш у овој бањи и званично ставио свој потпис на Декларацију о повратку Косова и Метохије матици Краљевини Србији 25. августа 1913. године, наводи званичан сајт овог лечилишта.

Лековите воде од памтивека

Сматра се да су људи још у периоду праисторије били упознати са постојањем лековитих темроминералних вода на овом подручју. Томе у прилог говоре и археолошка открића у околини Рибарске бање.
Познати су подаци да је у моменту пунолетства крај око лечилишта, познат као Загрлата Жупа, у наслеђе добио Стефан Немања. Исто тако је познато и да је српска кнегиња Милица са свитом обилато користила лековите воде Рибарске бање.

Ипак, за утврђивање званичних података о лековитости тих вода заслужан је српски књаз Милош Обреновић. Управо је он у годинама након ослобођења од турске власти наложио да се и званично испита квалитет вода и утврди њихова лековитост. Зато се 1834. година и узима као “година научно утемељеног рада”.

Рибарска бања данас

Сматра се да је за нагли развој Рибарске бање као лечилишта најзаслужнији краљ Петар Први Карађорђевић. Ни у годинама које су следиле, развој ове бање није јењавао.Посетиоци овог лечилишта данас могу уживати у свим бенефитима спа-центра, али и у свежем бањском ваздуху и бројним терапијама које су им на располагању.

Изузев чињенице да боравак на овом месту има позитиван утицај на организам у целости, утврђено је да термоминералне воде Рибарске бање помажу оболелима од реуме, али и дегенеративних, те обољења коштано-зглобног система.
Бројне су терапије пацијентима на располагању у оквиру Специјалне болнице Рибарска бања. Хидро и термо терапија, те магнето и ултразвучна терапија, али и спинална декомпресија и електротерапија, само су неке од њих.

Извор: https://ona.telegraf.rs/putovanja-destinacije/3677670-ribarska-banja-poznata-je-i-kao-kraljevska-banja

ФОТО: Туристичка организација Србије/ Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish